Ciuperci de pădure din flora spontană

Ciuperci din flora spontană colectate de firma noastră și o scurtă descriere a acestora. Nu ezitați să ne contactați și pentru alte specii, chiar dacă nu se găsesc enumerate mai jos, sau pentru colaborări cu fructe de pădure (afine, nuci, zmeură, mure etc.). Ciupercile sunt scoase spre vânzare atât proaspete cât și uscate sau congelate.

Mânătarcă (Boletus Edulis)
Mânătarcă (Boletus Edulis)

 

Pălaria este de culoare castanie-brună, bombată, sferică la început, hemisferică, apoi devine întinsă. Tuburile sporifere sunt simple, albicioase, apoi galbene, verzui. Porii de aceeași culoare au tuburile sporifere, sunt circulari. Piciorul e umflat la bază, are culoare brun deschis, ornamentat cu o rețea sub pălărie. Carnea este albă, tare, cu gust și miros plăcut. Crește pe sol, primăvara, vara, toamna, izolată sau în grupuri, în păduri de foioase și de conifere, în luminișuri. Este comestibilă, foarte bună. Pentru a nu fi confundată cu alte specii mai puțin apreciate, sau necomestibile, se recomandă să nu se recolteze exemplare prea tinere (mici).

Hrib (Boletus Aereus)
Hrib (Boletus Aereus)

 

Pălăria, 6-20 cm, foarte groasă și cărnoasă. Este, la început, emisferic-globuloasă și, la maturitate, devine convexă sau chiar aproape plată. Cuticula este netedă, niciodată lipicioasă, relativ catifelată și, câteodată, ușor granuloasă sau cu crăpături extrem de fine. Piciorul, 4-15 cm, este masiv, foarte tare, puțin îngroșat la bază, semănând cu o pară, sau cilindric, cu suprafața acoperită de o reăea fină în relief, cu ochiurile foarte mici. Porii sunt foarte mici și rotunzi. Crește, de preferință, în pădurile de foioase, în special în regiunile cu climă caldă, de la deal la munte vara-toamna. Este o ciupercă excelentă din punct de vedere gastronomic.

Crăițe (Amanita Caesarea)
Crăițe (Amanita Caesarea)

 

În stadiu tânăr, aceasta ciupercă e ovoida, de culoare albă, având aspectul unui ou. Pălăria e portocalie sau galben-aurie, netedă, lucioasă, cărnoasă, sferică la început, hemisferică, apoi întinsă cu marginea fin striată. Lamelele sunt galbene. Piciorul e învelit la bază ca într-un manșon, dezvoltat, alb. Culoarea piciorului e galbenă. Inelul este galben, striat, lăsat în jos. Carnea este albă, cuticula palariei si piciorului galbenă, cu miros și gust foarte plăcut. Este una dintre cele mai prețuite ciuperci și crește prin păduri de foioase, pe câmpii și în lungul drumurilor în regiunile mai călduroase, în iulie și august. Este comestibilă, foarte bună.

Gălbiori (Cantharellus Cibarius)
Gălbiori (Cantharellus Cibarius)

 

Pălăria în stadiul tânăr este boltită, ca o emisferă, cu marginile aproape regulate, răsucite în jos, iar la maturitate se aseamănă cu o pâlnie cu marginile încrețite, lobate sau ondulate regulat. Culoarea se aseamănă cu aceea a gălbenușului de ou. Piciorul este plin, continuându-se cu pălăria fără o limită definitivă. Carnea gălbiorilor este albă în interior, galbenă-aurie spre exterior, are un miros și un gust plăcut. Aparatul fructifer al gălbiorilor este cărnos sau fibrocărnos. Este una dintre ciupercile mult apreciate și rareori e atacată de dăunători. Gălbiorii cresc în grupuri, prin păduri umbroase și umede de rășinoase și de foioase (mesteacăn, fag).

Ghebe (Armillaria Mellea)
Ghebe (Armillaria Mellea)

Pălăria este puțin cărnoasă și boltită în tinerețe, iar la maturitate convexă, aproape plană, cu mici solzișori bruni, asezați în cercuri. Piciorul e lung, mai gros la baza și mai subțire către pălărie. Pe picior la o mică distanță de pălărie se află un inel cu marginile răsfrânte în jos. Carnea este albă ,fragedă, cu gust și miros plăcut. Lamelele sunt fine, de culoare albă sau gălbuie pe care se găsesc porii ciupercii. Este o ciupercă comună, des întâlnită pe cioatele de stejar, fag și brad sau pe resturi lemnoase. Ghebele apar toamna în tufe mari formate din mai multe exemplare. Este comestibilă.

Zbârciogul (Morchella Conica)
Zbârciog (Morchella Conica)

 

Pălăria are forma ovoidă sau conică, de culoare brun- deschis, gălbuie-ocracee. Suprafața pălăriei este prevazută cu numeroase alveole sinoase, neregulate. Regiunea himenială este individualizată în adânciturile alveolare de la suprafața pălăriei. Pălăria are forma de căciula, goală în interior și concrescută cu piciorul. Piciorul alb e cilindric, bine dezvoltat și gol în interior. Carnea e fragedă, cu miros și gust plăcut. Apare primăvara de timpuriu, prin aprilie sau mai, în special în păduri de foioase sau pe locuri nisipoase, în lunci etc. Este comestibilă, foarte bună.

Preferințe de confidențialitate
Acest site utilizează module cookie funcționale și scripturi externe pentru a vă îmbunătăți experiența. Ce cookie-uri și scripturi sunt folosite și cum influențează vizita dvs. este specificat alături. Puteți modifica oricând setările. Opțiunile dvs. nu vor afecta vizita dvs.